Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından “Fındık Entegre Mücadele Sertifikalı Hizmet İçi Eğitimi” verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol ve Genel Müdürlüğünce koordine edilen eğitim sonunda katılımcılar sınava tabi tutuldu. Başarılı olanlara sertifikaları verildi. 5 gün süren eğitime Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce, Artvin, Zonguldak, Gümüşhane, Kastamonu, Bolu, Bartın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personellerinden Ziraat Mühendisi düzeyinde katılım oldu.
Enstitü Müdürü Aysun Akar; “Entegre Mücadele, bitkilere zarar veren hastalıklar, zararlılar ve yabancı otların çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, kültürel tedbirler, biyolojik mücadele, fiziksel ve mekanik mücadele yöntemlerinin bir arada uygulanması suretiyle hastalık ve zararlı populasyonunun ekonomik zarar eşiğinin altında tutulmasıdır.
Entegre mücadelenin hedefleri, üretimin arttırılması, ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde etmek, faydalı böceklerin korunması ve çoğalmalarının teşvik edilmesi, tarla ve bahçelerin düzenli kontrol edilmesini sağlamak, çiftçilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline getirilmesidir.”
Enstitü uzmanlarınca Fındıkta Entegre Mücadele genel prensipleri, fındık hastalıkları, zararlıları, yabancı otlar ve mücadeleleri, tarımsal savaş yöntemleri, örnekleme yöntemleri, bitki koruma ürünleri ve ilaçlama aletleri, veri tabanı, karantina etmenleri, surveyler, fındıkta genel yetiştiricilik ve bitki besin elementleri konularında teorik ve pratik eğitim verildi.