Hiç şüphe yoktur ki gelişmekte olan ülkelerde istihdamın artışına bağlı olarak kırsaldan kente göç olağan bir durumdur. Öte yandan aile arasında bölünme yoluyla parçalanan tarım arazileri kırsalda yaşayanların asgari geçimini zor hale getirmiş ve bu durumda göçü daha da hızlandırmıştır.
Biz Giresunlular olarak bu durumu biraz abarttığımızı düşünüyorum. Örneğin İstanbul’da 487 bin 878 Giresunlu yaşarken ilimizin şuan ki nüfusu 444 bin 467 kişi. Yani İstanbul’da bir Giresun daha var. Ki diğer illerde yaşayanları hesaba katmıyorum. Tahminimce Dünyada 2 milyona yakın Giresunlu var. Öyle ya ABD’de gurbetçilerimize, Türkiye’nin başkenti Yağlıdere mi sorusu yöneltildiğini birçoğunuz duymuşsunuzdur.
Yukarıda değindim gibi göç elbette ki olacak, lakin göç edipte köyündeki yaşam şartlarından daha kötü şartlarda yaşayanlara bu sitemim. Eminim çevrenizde bu durumda olan akrabanız veya arkadaşınız vardır. Durumlarına bir bakın yerini yurdunu bırakıp tabiri caizse elin kapısında kıt kanat geçimini sağlamaya çalışıyor bu insanlar. Aç desen aç değil, tok desen tok değil.
Oysaki şuan boş olan baba evinde bir ineği veya biraz tavuğu olsa bahçesine pancarını, mısırını veya fasulyesini ekip biçse kendi patronu olacak. Elbette ki kolay değil bu söylediklerimi yapmak bir inek o kadar para, mevcut düzenini bozup yeni düzen kuracak. Her hafta düzenli olarak gittiği tiyatroya veya sinemaya gidemeyecek, köylerde tenis kortu yok, golf sahaları yok. Zor olacak onun için!
Dereli merkezde bulunan Türkiye çapında şubeleri olan kurumsal bir marketten insanların sütünü, yoğurdunu ve yumurtası alıp köyüne çıktığını biliyorum ben. Merkezde özellikle kadınların, kendi ürettiği ürünleri getirip sattığını biliyoruz. Bu insanlar sattıkları ürünlerle çocuklarını okutuyorlar hatta ev alanları tanıyorum. Asgari ücretle çalışan, aldığı paranın en az üçte birini kiraya veren kardeşim sen şuan üniversitede bir çocuk okutabilir misin?
İşin birde ekonomik boyutu var. Bu şekilde sen küçük bir tarımsal işletme olacaksın üretim ve tüketim dengen değişecek. Güçlü Amerikan ekonomisinin temeli aslında 17 milyon küçük tarımsal işletmeye dayanmaktadır. Bu 17 milyon üretici besler Amerika’yı.
Özetle, bırakın bu şehir sevdasını gözlerinizi açın, biraz cesaret ilk kıvılcımı oluşturacak kendi gözümle gördüm ben bunu, elbette ki kolay olmayacak. Baba evimize geri dönelim az olsun bizim olsun. Bir defa yaşayacağımız bu ömrü ziyan etmeyelim. Eğer böyle giderse kendi evimizde ağa olacakken başkasının kapısında maraba olmaya devam ederiz.
Post Views:
681